Cuidar els sòls de terracota és fàcil

Optar per un paviment de fang per als sòls del nostre habitatge és la millor solució per a donar-li un aire rústic, càlid i natural. Les cases de camp són especialment adequades per a aquest tipus de revestiment, encara que també el trobem en exteriors com terrasses i balcons. Les rajoles o toves de fang o de terracota es caracteritzen per la seva porositat, és a dir, absorbeixen amb facilitat qualsevol tipus de líquid, la qual cosa les fa molt vulnerables a les taques. Per solucionar aquest i altres problemes de manteniment, no hi ha res com aplicar un tractament adequat de tant en tant.

El fang cuit, del qual es fan les toves de terracota, procedeix de l’argila, que es cou i es treballa a temperatures baixes. Generalment no s’esmalta, perquè perdria el seu color vermellós característic, però també hi ha varietats esmaltades. L’argila és un material porós que no només absorbeix els líquids amb rapidesa, sinó que perd humitat fàcilment, el què provoca deteriorament en el color i en la resistència del revestiment.

Quins productes podem usar
Per tal d’evitar els problemes propis dels sòls de fang cuit, hi ha al mercat productes específics que serveixen per a reparar i protegir aquest tipus de revestiments. Consulta a la botiga més propera de bricolatge o drogueria, ja que no hi ha més que seguir al peu de la lletra les instruccions dels fabricants per obtenir resultats òptims.

Entre els articles més habituals destaquen els abrillantadors, que donen un aspecte setinat a la superfície, els protectors, per augmentar la resistència del sòl a les taques, i els diferents decapants. Aquests últims, depenent de la proporció que usem ( es dilueixen en aigua ), ens serveixen per desencerar el terra completament, o per netejar en profunditat. No oblidis que després d’un procés d’abrasió com el decapat, que elimina tot tipus de brutícia i greix, convé aplicar un protector i un abrillantador que retorni al paviment seu color natural.

Una altra opció és recórrer als olis vegetals naturals, que serveixen per retenir la humitat del fang cuit. El més habitual és l’oli de llinosa, que s’elabora a partir de llavors de lli, i que s’aplica fàcilment amb un drap. Un cop es dóna una mà generosa es deixa reposar, el sòl guanya en lluentor i intensitat, a més de quedar protegit i impermeable davant possibles taques.

Netejar i renovar
No obstant això, de vegades és inevitable veure els nostres sòls bruts, especialment a la cuina, on és fàcil que se’ns caiguin productes com oli, vi o xocolata. Per netejar-los, farem una barreja al 50 % d’aigua calenta i lleixiu que aplicarem directament sobre la taca.

Amb talc o Terra de Sommières cobrirem tot l’espai on hem abocat el lleixiu i deixem actuar durant 10 hores. Passat aquest temps, aquest pols de roca, amb gran capacitat absorbent, s’haurà eliminat tota la humitat (inclosa la de la taca). Per finalitzar, aspirarem la pols sobrant  i la brutícia haurà desaparegut.

Finalment, si les juntes han perdut color, no tenim més que aplicar amb un pinzell un esmalt negre (consulta a la botiga), que diluirem en aiguarràs pur. Gràcies a aquests petits trucs, podràs gaudir de tota la brillantor i color que aporta la terracota als teus sòls.

Submit a CommentPlease be polite. We appreciate that.

Your Comment